Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Ciężko się zorientować przy takim zapisie wyniku proszę zgłosić się do lekarza zlecającego powyższe badania
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy taki wynik świadczy o celiakii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy moje wyniki wskazują na celiakię? – odpowiada
- Podejrzenie celiakii lub zespołu jelita drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wyniki badań przeciwciał a celiakia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co dokładnie oznaczają takie przeciwciała? – odpowiada
- Czy taki wynik oznacza celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wynik badania anty-tGT u dziecka do analizy – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy do pełnej diagnostyki celiakie trzeba wykonać gastroskopię z pobraniem wycinka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje