Zapytaj lekarza

7 1 3 , 8 0 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy miód może powodować ataki kaszlu u 3-letniego dziecka?

Od pewnego czasu używam miodu do pieczenia mięsa, w tym samym czasie u córki pojawiły się częste ataki kaszlu, miała badania w szpitalu Matka Polka w Łodźi na alergie ponieważ miała wysokie IGE, ale nic nie wykryto, lekarz pediatra stwierdził że miód może powodować u dziecka takie objawy. Czy jest to spowodowane czymś innym? Dziękuje za odpowiedz.

KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani,

Na podstawie przedstawionych informacji nie mogę wypowiedzieć się jednoznacznie, co jest przyczyną objawów.
Niewątpliwie miód może powodować powyższe objawy u nadwrażliwej na jego alergeny osoby.
Jednocześnie nie można wykluczyć szeregu innych przyczyn.

Jeśli z Pani obserwacji wynika, że epizody kaszlu pojawiły się po wprowadzeniu do diety dziecka miodu oraz nie występowały wcześniej, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż to on jest przyczyną.

Napewno jednak lekarz stale sprawujący opiekę nad dzieckiem powinien przeanalizować sytuację i na podstawie informacj o  przebiegu jego dotychczasowego rozwoju, przebytycg chorób etc., podjąć decyzję o ewentualnym wdrożeniu diagnostyki w celu wykluczenia innych przyczyn.

Pozdrawiam serdecznie

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy