Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 0 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mogę spać spokojnie 6 mies., czy powinnam zrobić inne badania? Co to może być?

2 lata temu wykryto u mnie 1 torbiel o wym. 6 mm. Teraz badanie USG wykazało: Piersi gruczołowo-tłuszczowe. Obustronnie rozsiane zmiany mastopatyczne o średnim stopniu nasilenia. Na ich tle torbiele, największa w PP na godz. 6 o wym.16x4 mm. W PL, na godz.11, nad otoczką torbiel dwukomorowa, z częściowo zagęszczoną treścią wielkości 7 mm. W PP, na godz.11, bliżej otoczki hipoechogeniczna, owalna zmiana o wym. 11x5 mm - tu. benign. susp. Doły pachwowe w normie. Lekarz zlecił wykonanie biopsji, jednak z powodu braku płynu badanie nie wyszło. Następne USG mam wykonać za 6 mies.

ponad rok temu

Wyleczalność raka piersi

Witam serdecznie,

W piersiach dominują zmiany mastopatyczne, tzn. zwyrodnienie tkanki piersi zapewne pod wpływem zaburzeń hormonalnych, spotykane u wielu kobiet w wieku rozrodczym. Mastopatia to zmiany łagodne w piersiach, aczkolwiek ich obecność może utrudniać diagnostykę w kierunku zmian podejrzanych. Sugestia lekarza o badaniu za 6 miesięcy wydaje się słuszna, aczkolwiek nie znam Pani wieku, ani czy ma Pani jakieś obciążenia rodzinne (chorzy na raka piersi w rodzinie). U osób w wieku okołomenopauzalnym i obciążonych rodzinnie rakiem piersi badanie należałoby powtórzyć szybciej - po 3 miesiącach.

Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy