Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak może być, to mięso krowie, silny alergen. Leki odstawia się pod nadzorem lekarza prowadzącego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przed badaniem IGE trzeba odstawić leki na alergię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak zwalczyć alergię na psa? – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Alergie wziewne i brak alergii pokarmowej – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak można sprawdzić, co jest przyczyną alergii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia - dwa sprzeczne wyniki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Alergia a obecność polipów nosa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia wziewna a hodowanie kwiatów doniczkowych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergeny krzyżowe - przykłady. Przyczyny i objawy alergii krzyżowej
Alergeny krzyżowe to takie czynniki alergizujące,
Testy wykrywające nie-IgE-zależne
Alergia, żeby była skutecznie leczona, musi być do
Alergia krzyżowa - objawy, diagnostyka, leczenie
Alergia krzyżowa to rodzaj alergii wywoływanej prz