Czy możliwa jest alergia na wołowinę?

Chlopiec 6,5lat od 2 lat leczony na alergie na plesnie i grzyby, cyprys, naskórek psa (kl.2, xitaxa2,5mg pronasal), po dwóch adenotomiach 1 tonsillektimia z powodu nawracajacego wysiekowego zapalenia uszu i czasowej utraty sluchu. Testy wziewne i pokarmowe po roku pokazaly zanik alergii na plesnie i grzyby a pojawila sie w testach alergia na wołowinę (kl.2-dotad alergii pokarmowych w testach nie wykryto). Czy to możliwe? Czy wynik nalezy powtórzyć? Czy mozna odstawić leki?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty