Nieleczona alergia może się wzmagać powodując nadinterpretację immunologiczną na coraz większą ilość alergenów. Pieczywo i makarony robione są z mąk różnych zbóż i trzeba określić dokładnie które powodują objawy. Jeśli będzie to trudne to należy zacząć od zakwaszenia żołądka. Być może problemy powstają w wyniku fermentacji węglowodanów w efekcie aktywności amylaz ślinowych w zbyt mało kwaśnym żołądku. Bóle mogą pochodzić od dynamicznie przemieszczających się gazów będących produktem fermentacji. Proste doświadczenie: przed posiłkiem należy wypić 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieńczoną w 1/4 szklanki wody. Jeśli to pomoże, to znaczy że trzeba zmienić sposób jedzenia i np. nie popijać w jego trakcie i krótko przed. Jeśli jednak to nie wina żołądka, należy zrobić sobie badania nietolerancji pokarmowych.
Możliwe są alergie krzyżowe, aczkolwiek wskazana jest wizyta u lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odbijanie po zjedzeniu gruszki – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Alergie wziewne i brak alergii pokarmowej – odpowiada Milena Lubowicz
- Picie octu jabłkowego a białaczka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy ocet jabłkowy można stosować jednocześnie z fasolaminą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy warto stosować ocet jabłkowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie octu jabłkowego przy zakwaszeniu żołądka – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Ocet jabłkowy a zdrowie – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Ocet jabłkowy na czczo a zdrowie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Picie octu spirytusowego z butelki na czczo – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Możliwość picia octu jabłkowego w celu schudnięcia 15 kg – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Ocet jabłkowy - jak pić, właściwości, odchudzanie, przepis, eksperyment
Ocet jabłkowy słynie z pozytywnego wpływu na organ
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Alergia na pszenicę, żyto i ryż
Alergia na pszenicę, żyto i ryż to rodzaj nadwrażl