Nieleczona alergia może się wzmagać powodując nadinterpretację immunologiczną na coraz większą ilość alergenów. Pieczywo i makarony robione są z mąk różnych zbóż i trzeba określić dokładnie które powodują objawy. Jeśli będzie to trudne to należy zacząć od zakwaszenia żołądka. Być może problemy powstają w wyniku fermentacji węglowodanów w efekcie aktywności amylaz ślinowych w zbyt mało kwaśnym żołądku. Bóle mogą pochodzić od dynamicznie przemieszczających się gazów będących produktem fermentacji. Proste doświadczenie: przed posiłkiem należy wypić 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieńczoną w 1/4 szklanki wody. Jeśli to pomoże, to znaczy że trzeba zmienić sposób jedzenia i np. nie popijać w jego trakcie i krótko przed. Jeśli jednak to nie wina żołądka, należy zrobić sobie badania nietolerancji pokarmowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty