Jak leczyć alergię?
Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.
Nieleczona alergia może się wzmagać powodując nadinterpretację immunologiczną na coraz większą ilość alergenów. Pieczywo i makarony robione są z mąk różnych zbóż i trzeba określić dokładnie które powodują objawy. Jeśli będzie to trudne to należy zacząć od zakwaszenia żołądka. Być może problemy powstają w wyniku fermentacji węglowodanów w efekcie aktywności amylaz ślinowych w zbyt mało kwaśnym żołądku. Bóle mogą pochodzić od dynamicznie przemieszczających się gazów będących produktem fermentacji. Proste doświadczenie: przed posiłkiem należy wypić 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieńczoną w 1/4 szklanki wody. Jeśli to pomoże, to znaczy że trzeba zmienić sposób jedzenia i np. nie popijać w jego trakcie i krótko przed. Jeśli jednak to nie wina żołądka, należy zrobić sobie badania nietolerancji pokarmowych.
Możliwe są alergie krzyżowe, aczkolwiek wskazana jest wizyta u lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Alergie wziewne i brak alergii pokarmowej – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Odbijanie po zjedzeniu gruszki – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy należy powtórzyć panel wziewny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Nieleczona alergia wziewna a możliwe następstwa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka przy alergii wziewnej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska