Należy zwrócić uwagę na odpowiednie zakwaszenie żołądka. Rozpoczęcie trawienia cukrów prostych następuje już w jamie ustnej pod wpływem amylaz ślinowych, które zostają "gaszone" w kwaśnym żołądku (PH 1 - 1,5). Amylazy inaczej nazywane są fermentami więc jeśli w żołądku nie ma odpowiedniego PH, nie przerywają one swojej pracy powodując fermentację, która w środowisku wodnym i temperaturze 37 st C jest procesem burzliwym. Stąd wrażenie odbijania się powietrza. Można spróbować zakwasić żołądek wypijając ocet jabłkowy wymieszany w małej ilości wody.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy alergia wziewna i pokarmowa mogą się łączyć? – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Problemy z bolesnym brzuchem u dziewiętnastolatki – odpowiada Sylwester Kłos
- Figura typu gruszki a wysmuklenie nóg – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Co znaczy ciągłe odbijanie i ucisk pod klatką piersiową? – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Sposoby na odkwaszenie organizmu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy dieta Montignaca to dobry pomysł? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Naturalne sposoby na usuwanie kamieni żółciowych
Wzdęcia, nudności, ból - to objawy, które mogą świ
Przepis na "zdrową colę" podbił serca internautów. Lekarze mają wątpliwości
"Przysięgam, że smakuje jak cola, ale jest zdrowe"
Produkty, po których błyskwicznie rośnie brzuch
Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo w