Witam, z doświadczenia wiem, że w figurze typu gruszka niezbędna jest cierpliwość i konsekwencja w stosowaniu diety.
Zalecałabym od czasu do czasu pozwolić sobie na zdrowy słodycz (czekoladowy budyń z kaszy jaglanej, batoniki z muesli, trufle z fig), aby uniknąć niezdrowych słodyczy i trudnej do opanowania chęci na nie.
Gwarantuję, warto będzie poczekać!
Zdrowe słodycze:
Ciasto czekoladowe z fasoli (mała keksówka)
• puszka konserwowej fasoli czerwonej (większa)
• pół banana (ok. 100g)
• 3 łyżki nasion słonecznika lub posiekanych orzechów np. włoskich (może być więcej)
• 5 łyżek xylitolu
• 4 jajka
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 4 łyżki kakao
Fasolę odsącz i bardzo dokładnie przepłucz. Zmiksuj z jajkami i bananem. Dodaj słonecznik lub orzechy, olej, proszek do pieczenia, jogurt i fruktozę. Wymieszaj.
Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę, potem zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 20 minut (aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy). Poczekaj aż ostygnie.
Batoniki muesli
Składniki :
• 200 g płatków owsianych górskich
• 40 g otrębów pszennych
• 90 g migdałów
• 100 g słonecznika
• 130 g suszonej żurawiny (lub żurawiny i moreli)
• 2-3 figi suszone
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 60 g masła
• 150 g miodu
• 100 g brązowego cukru (można zastąpić stewią, xylitolem)
• 2 szczypty soli morskiej
Wykonanie:
Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły.
Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni.
Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki.
Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.
Ciasteczka z bananami, bez mąki, bez cukru!
• 3 dojrzałe banany
• 2 szklanki płatków owsianych
• 2 łyżki otrąb pszennych
• 1/3 szklanki oleju, zamiennie mus z jabłek lub drobno pokrojone ananasy wymieszane z sokiem
• 1/2 szklanki soku jabłkowego
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 1-1,5 szklanki wybranych posiekanych bakalii, orzechów: np. rodzynki, morele, figi, daktyle, suszona żurawina, skórka z pomarańczy i cytryny, orzechy, migdały, pestki słonecznika, dyni, sezam, suszone gruszki
• cynamon wg uznania (wymiennie z korzenną przyprawą do pierników)
Banany rozgnieść w misce, dodać resztę składników i wymieszać. Pozostawić na 15 minut. Nakładać łyżką, spłaszczając je trochę lub nadając dowolny kształt, nie zmienią go bowiem podczas pieczenia - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Piec w 170 stopniach przez około 20 minut (aż się przyrumienią).
Czekoladowy budyń jaglany
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 niepełna szklanka mleka roślinnego
• 10 namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki kakao lub 1 łyżka karobu
• szczypta soli himalajskiej lub morskiej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 nieduży dojrzały banan
• sezonowe owoce do dekoracji np. maliny, jagody
Wykonanie:
Kaszę włożyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować przez chwilę (ok. 10 minut), aż będzie się lekko rozpadać. Do kaszy dodać namoczone i odciśnięte daktyle, kakao, banana, cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń. Pod koniec miksowania dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować. Budyń najlepiej schłodzić przed podaniem. Podawać z sezonowymi owocami.
Trufle śliwkowe
Składniki:
• 1 szklanka orzechów laskowych
• 1 szklanka migdałów
• 1 szklanka daktyli
• 1 szklanka suszonych śliwek
• 1 szklanka rumu (opcjonalnie) – może być np. czekoladowy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki kakao lub 1 łyżka karobu
Wykonanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie wraz z migdałami mielimy na mąkę. Daktyle moczymy prze minimum 1 godzinę w ciepłej wodzie, śliwki moczymy w rumie. Następnie miksujemy wszystko w robocie kuchennym.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, po czym formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, Kuli obtoczyć możemy w kakao wymieszanym z cynamonem.
POWODZENIA!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pomysły na zdrowe i sycące śniadania – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Otyłość u 10-latki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Dieta 2000 kcal a jadłospis – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy leki tego typu zaburzają wchłanianie potasu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co na śniadanie o godzinie 4? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakie produkty zawierające cukry proste o wysokim IG najlepiej zjeść tuż po przebudzeniu? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Ocet jabłkowy a zdrowie – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Nie moge obejść sie bez słodyczy - co robić? – odpowiada Agnieszka Kuczewska