Figura typu gruszki a wysmuklenie nóg

Mam 45 lat i figurę gruszki. schudłam do 54 kg. przy wzroście 160 cm. Jako gruszka mam masywniejsze uda, a ich obwód ani drgnie. Moim problemem jest to iż co jakiś czas mam napad na zjedzenie czegoś niezdrowego, często słodkiego. Czuję wtedy jak moje serce ciężko bije wskakuję wtedy na rower i jadę godzinę albo więcej aż na rowerze pokaże się, że spaliłam ok 1000 kalorii, a na drugi dzień wracam do zerowego żywienia. Czy to wystarczy aby utrzymać wagę i wreszcie wysmuklić nogi?
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu

Witam, z doświadczenia wiem, że w figurze typu gruszka niezbędna jest cierpliwość i konsekwencja w stosowaniu diety.
Zalecałabym od czasu do czasu pozwolić sobie na zdrowy słodycz (czekoladowy budyń z kaszy jaglanej, batoniki z muesli, trufle z fig), aby uniknąć niezdrowych słodyczy i trudnej do opanowania chęci na nie.
Gwarantuję, warto będzie poczekać!

Zdrowe słodycze:
Ciasto czekoladowe z fasoli (mała keksówka)
• puszka konserwowej fasoli czerwonej (większa)
• pół banana (ok. 100g)
• 3 łyżki nasion słonecznika lub posiekanych orzechów np. włoskich (może być więcej)
• 5 łyżek xylitolu
• 4 jajka
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 4 łyżki kakao
Fasolę odsącz i bardzo dokładnie przepłucz. Zmiksuj z jajkami i bananem. Dodaj słonecznik lub orzechy, olej, proszek do pieczenia, jogurt i fruktozę. Wymieszaj.
Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę, potem zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 20 minut (aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy). Poczekaj aż ostygnie.

Batoniki muesli
Składniki :
• 200 g płatków owsianych górskich
• 40 g otrębów pszennych
• 90 g migdałów
• 100 g słonecznika
• 130 g suszonej żurawiny (lub żurawiny i moreli)
• 2-3 figi suszone
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 60 g masła
• 150 g miodu
• 100 g brązowego cukru (można zastąpić stewią, xylitolem)
• 2 szczypty soli morskiej

Wykonanie:
Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły.
Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni.
Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki.
Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.


Ciasteczka z bananami, bez mąki, bez cukru!
• 3 dojrzałe banany
• 2 szklanki płatków owsianych
• 2 łyżki otrąb pszennych
• 1/3 szklanki oleju, zamiennie mus z jabłek lub drobno pokrojone ananasy wymieszane z sokiem
• 1/2 szklanki soku jabłkowego
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 1-1,5 szklanki wybranych posiekanych bakalii, orzechów: np. rodzynki, morele, figi, daktyle, suszona żurawina, skórka z pomarańczy i cytryny, orzechy, migdały, pestki słonecznika, dyni, sezam, suszone gruszki
• cynamon wg uznania (wymiennie z korzenną przyprawą do pierników)
Banany rozgnieść w misce, dodać resztę składników i wymieszać. Pozostawić na 15 minut. Nakładać łyżką, spłaszczając je trochę lub nadając dowolny kształt, nie zmienią go bowiem podczas pieczenia - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Piec w 170 stopniach przez około 20 minut (aż się przyrumienią).

Czekoladowy budyń jaglany
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 niepełna szklanka mleka roślinnego
• 10 namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki kakao lub 1 łyżka karobu
• szczypta soli himalajskiej lub morskiej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 nieduży dojrzały banan
• sezonowe owoce do dekoracji np. maliny, jagody

Wykonanie:
Kaszę włożyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować przez chwilę (ok. 10 minut), aż będzie się lekko rozpadać. Do kaszy dodać namoczone i odciśnięte daktyle, kakao, banana, cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń. Pod koniec miksowania dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować. Budyń najlepiej schłodzić przed podaniem. Podawać z sezonowymi owocami.

Trufle śliwkowe
Składniki:
• 1 szklanka orzechów laskowych
• 1 szklanka migdałów
• 1 szklanka daktyli
• 1 szklanka suszonych śliwek
• 1 szklanka rumu (opcjonalnie) – może być np. czekoladowy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki kakao lub 1 łyżka karobu

Wykonanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie wraz z migdałami mielimy na mąkę. Daktyle moczymy prze minimum 1 godzinę w ciepłej wodzie, śliwki moczymy w rumie. Następnie miksujemy wszystko w robocie kuchennym.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, po czym formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, Kuli obtoczyć możemy w kakao wymieszanym z cynamonem.

POWODZENIA!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty