Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Katar może mieć tło alergiczne, ale nie musi. Może być wynikiem uszkodzenia błony śluzowej w nosie. proponowałabym konsultacje laryngologiczną
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy uczucie zatkanego nosa, niedotlenienia oraz duszności mogą świadczyć o alergii? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Lek Rupafin a alergia – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Jak ustalić na co mam alergię? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Męczący katar a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak zwalczyć alergię na psa? – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Jakie wyniki pokażą te testy alergiczne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy te badania są dość dokładne, by wskazać alergeny, które mnie uczulają? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Katar, astma i alergiczny nieżyt nosa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy świszczący oddech to objaw astmy? – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
artykuły
Katar sienny - charakterystyka, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Katar sienny (Allergic rhinitis) bywa określany na
Mieszanka probiotyków może zmniejszyć objawy alergii
Wkrótce zaczyna się sezon alergii, a wraz z nim uc
Jak rozpoznać alergię?
Objawy alergii często od razu są zauważalne w post