Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Należy przyjąć antybiotyk zgodny z antybiogramem, który powinien doprowadzić do eradykacji bakterii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy bakterie Enterococcus spp mogą być odpowiedzialne za silne pieczenie w cewce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Posiew wydzieliny z pochwy w 33 tygodniu ciąży – odpowiada Dr n. med. Bogdan Ostrowski
- Zabieg poszerzenia ujścia zewnętrznego cewki moczowej – odpowiada Lek. Artur Jeliński
- Interpretacja wyniku wymazu spod napletka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak interpretować wyniki badania po leczeniu gronkowca złocistego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Gronkowiec złocisty a beztlenowce – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Czy konieczne będzie przyjęcie antybiotyku przy infekcji pochwy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jak mam interpretować mój posiew moczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyleczenie Staphylococcus haemolyticus – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy gronkowiec może powodować uczucie pieczenia podczas oddawania moczu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski