Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Jeżeli zaczerwienienie skóry pojawia się tylko po kąpieli to tutaj należy szukać czynnika przyczynowego. Może woda w jakiej dziecko jest kąpane jest zbyt ciepła albo dziecko jest zbyt intensywnie pocierane gąbką podczas kąpieli lub ręcznikiem po kąpieli? Proszę jeszcze zwrócić uwagę na preparaty,w których kąpane jest dziecko. Powinny być hypoalergiczne, bez barwników, konserwantów i działających pianotwórczo SLS i SLES. Substancje te dość często podrażniają delikatną skórę niemowląt. Odpowiadając na drugie pytanie: Jeżeli zmiany występują tylko po kąpieli to nie należy podejrzewać AZS. Najprawdopodobniej są to zmiany podrażnieniowe, chociaż nie można wykluczyć przyczyn alergicznych

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty