Witam, jestem w 25 tc i ostatnio zjadłam ser w proszku otrzymany z sera podpuszczkowego, dojrzewającego, bardzo twardego, dojrzewajacego (tak pisało na opakowaniu ) czy takie sery można jeść w ciąży ? Czy mogło to zaszkodzić dziecku ? Dziękuje za odpowiedz
Poród u kobiet zainfekowanych wirusem opryszczki
Witam
Jeśli nie ma Pani żadnych objawów to na pewno nie zaszkodziło. Dziecko otrzymuje pokarm od Pani z krwi dlatego jeśli był bardzo ciężko strawny to tylko dla Pani. Jeśli chodzi o bakterie, które dostają się przez krew należy unikać serów, które nie są pasteryzowane.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy osoba spożywająca ser feta w ciąży mogła zarazić się listeriozą? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy zjedzenia naleśnika z serem wiejskim może zarazić osobę w ciąży bakterią listera? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy można zarazić się listerią w wyniku spożycia niepasteryzowanego mleka? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Spożywanie serów dojrzewających w ciąży – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Ser pleśniowy a ciąża - czy jest możliwe zatrucie? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Czy mogę stosować profilaktycznie preparat Summawit D? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy zjedzenie sera koziego lub gran padano może wiązać się z ryzykiem zachorowania na listeriozę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ser pleśniowy: czy może zagrażać prawidłowemu rozwojowi ciąży? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Czy ser pleśniowy zjedzony w ciąży zaszkodzi dziecku? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska