Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Dermografizm jest jednym z rodzajów pokrzywki, spowodowanej reakcją alergiczną na mechaniczne drażnienie. Jeśli skóra ma tendencję do powstawania tego rodzaju zmian oprócz leków antyhistaminowych należy dbać o odpowiednie poziom jej nawilżenia, najlepiej przy pomocy dostępnych w aptekach emolientów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z udami - dlaczego swędzi mnie skóra? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to może być spowodowane większą dawką Euthyroxu? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Stwierdzony dermografizm – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak szybko wyleczyć atopowe zapalenie skóry? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie mogą być przyczyny występowania od czasu do czasu bardzo dużej ilości krost? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czerwono-brązowe plamki na nogach - co jest przyczyną? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzące krostki na całym ciele - co stosować, aby temu zapobiec? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Dlaczego mam swędzącą wysypkę na ciele? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Krostki na ciele i puchnąca warga – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Obolała szyja, czerwone i podrażnione, szczypiące usta – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska