Czy te wyniki morfologii są niepokojące?

Witam, mam 29 lat i jestem zaniepokojony wynikami morfologii, zwłaszcza podwyższonymi limfocytami. Niepokoją mnie także wyniki prób wątrobowych (wysokie ALT i GGTP) Badanie robiłem 4 dni po sylwestrze na którym wypiłem trochę alkoholu. Czy mogło mieć to wpływ na wyniki? Proszę o pomoc w interpretacji. Leukocyty 7,1 tys/µl Norma 4,2 -9,1; Erytrocyty 5,55 mln/µl Norma 4,63 -6,08; Hemoglobina 15,9 g/dl Norma 13,7 -17,5; Hematokryt 46,5 % Norma 40 -51; MCV 83,82 fl Norma 79 -92; MCH 28,6 pg Norma 26 -32 ; MCHC 34,2 g/dl Norma 32,3 - 36,5; Płytki krwi 239 tys/µl Norma 150 -400; RDW-CV 13,0 % Norma 11,6 -14,4; PDW 13,8 fl Norma 9,8 -16,1; MPV 10,8 fl Norma 9,4 -12,6; Neutrofile 2,89 tys/µl Norma 2,00 -7,00; Limfocyty 3,23 tys/µl 1,00 -3,00 H; Monocyty 0,58 tys/µl Norma 0,20 -1,00; Eozynofile 0,33 tys/µl Norma 0,02 -0,50; Bazofile 0,03 tys/µl Norma 0,0 -0,1; Neutrofile 40,9 % Norma 40,0 -80,0; Limfocyty 45,8 % 20,0 -40,0 H; Monocyty 8,2 % Norma 2,0 -10,0; Eozynofile 4,7 % Norma 1,0 -6,0; Bazofile 0,4 % 0,0 -2,0; OB 2 mm/h Norma 0 -8; Próby wątrobowe AST 34 U/l Norma 5 -34; ALT 85 U/l Norma 0 -55 H; Bilirubina całkowita 0,80 mg/dl N. 0,20 -1,20; Fosfataza zasadowa 77 U/l Norma 40 -150; GGTP 163 U/l Norma 12 -64 H;
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Badania krwi - stężenie białka całkowitego

Białka są odpowiedzialne głownie za utrzymanie objętości krwi krążącej, transport wielu substancji, także odporność immunologiczną i zapalną. Więcej o białkach opowie lek. Łukasz Kowalski.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy