Czy tętniak w mózgu jest przeszkodą do ćwiczeń?

Czy tętniak w mózgu, który został zabezpieczony ok 2 miesięcy temu jest przeszkodą do ćwiczeń? Dodam, że jestem osobą przed 50-tką i mam otyłość (ok 20 kg nadwagi) ponadto siedzący tryb życia. Od dłuższego czasu leczona jestem na nieokreślone układowe zajęcie tkanki łącznej, niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto, a ponadto na zaburzenia depresyjne. Bardzo chcę coś zmienić w życiu i może ćwiczenia pilates to dobre wyjście.
KOBIETA, 47 LAT ponad rok temu

Umiarkowane ćwiczenia fizyczne są jak najbardziej wskazane. Dzięki niemu poprawi się sylwetka i nastrój. Warto pomyśleć o konsultacji psychologicznej i dietetycznej. Podczas komponowania codziennej diety należy kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.

300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE

Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.

2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA

Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.

RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G

Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.

2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G

Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty