Ćwiczenia z umiarem są jak najbardziej wskazane. Redukcja wagi ciała to podstawa w walce z nadciśnieniem i nie tylko. Dieta do tego --- najważniejsza sprawa (ciasta, ziemniaków i chleba nie).
Dzień dobry. Proszę rozważyć podjecie współpracy z psychologiem. Doraźne skonsultowanie potrzeby zmiany w życiu czy regularna praca w walce z otyłością może być satysfakcjonującą alternatywą dla Pani. Pozdrawiam.
http://progress.warszawa.pl/
Umiarkowane ćwiczenia fizyczne są jak najbardziej wskazane. Dzięki niemu poprawi się sylwetka i nastrój. Warto pomyśleć o konsultacji psychologicznej i dietetycznej. Podczas komponowania codziennej diety należy kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej u osoby leczącej się z choroby alkoholowej? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy grozi mi cukrzyca? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co jeść na noc zamiast białego sera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta jest właściwa do zachowania 2000 kcal? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak mogę odbudować swój metabolizm? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jak wdrążyć zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak zapobiec dalszemu tyciu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy gdy zwiększę kaloryczność, waga jeszcze bardziej podskoczy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy to dobre odżywianie i czy oczyści organizm? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło