Dieta dla kobiety po 3 ciążach

Witam mam problem wstydze sie mojego duzego brzucha pozostalosc po 3 ciazach i ta skora doradzcie jaka diete zastosowac zeby schudnac bardzo prosze
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.

Zachęcam także do aktywności fizycznej

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla kobiety po 3 porodach

jestem mama 3 dzieci w marcu urodzilam 3 corke niestety zostal mi dosc spory odstajacy brzuch i boki jak sie ich pozbyc w miare szybko?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla kobiet w ciąży

Witam. Jestem w 10 tygodniu ciąży. Proszę o wskazówki dot. Diety. Otóż naczytałam sie na forach, Ze nie wolno w ciazy jesc salami, polędwicy, generalnie wędzonych na zimno i półsurowych wędlin, tatara, metek tatarskich, owoców morza, serów pleśniowych, serów feta, jajek na miękko, pic herbaty ani coli (sporadycznie). Zostaje mi tylko woda i chleb, plus gotowane mięso ... ? Co do surowych mięs jak Tatar czy stek krwisty mogę zrozumieć ale te wędliny ? Bardzo proszę o odpowiedz. Dziekuje.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, przestrzeganie zaleceń żywieniowych pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do produktów niezalecanych w ciąży zależą:
 sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka na przykład: oscypki, ser feta, camembert, brie a także domowe pasztety i rozmrożone lody - ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną. Produkty te mogą stać się źródłem zakażenia bakterią z rodzaju listerii;
 surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) oraz surowe wędliny (metka, szynka parmeńska), mogą być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), bywają źródłem bakterii chorobotwórczych lub pasożytów;
 surowe jajko (kogel - mogel), czy jajko na miękko może zawierać salmonellę;
 kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione, aromatyzowane, zawierają wzmacniacze smaku i zapachu. Charakteryzują się także bardzo dużą zawartością cukru, a niektóre z nich (typu cola) zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży;
słodziki – zamienniki cukru znajdują się w produktach typu light na przykład w dżemach lub napojach. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam. Nie zaleca się ich stosować w ciąży, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka;
 żywność wysokoprzetworzona: koncentraty zup, sosów, konserw, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno ‒ mięsne; zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
Zapraszam na konsultację w celu ułożenia diety optymalnej dla Pani i dziecka. Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty