Dlaczego mam problem, żeby schudnąć?

witam,mam problem z schudnięciem. mam 18 lat i ważę 99 kg. stosuje dietę 1500 kcal, ćwiczę 0,5 h dziennie. dodam ze mam od dawna rozwolnienia.tarczyce badałam 2 lata temu i wszystko było w porządku. choruje na cukrzycę i nadciśnienie,byłam u dietetyka, miałam dietę ale wszyscy mówią ze dużo węglowodanów ma ta dieta. dieta od dietetyka miała 2200 kcal, wydaje mi się ze na schudniecie to dużo kalorii. dodam ze mieszkam na wsi i nie mam dużego wyboru dietetyka. proszę o pomoc, podpowiedź co robić
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

uważam, że kaloryczność zalecona przez dietetyka jest prawidłowa. Oczywiście nie znam dokładnie Pani przypadku, ale 1500kcal o zdecydowanie za mało - i paradoksalnie dlatego Pani nie chudnie.

Osoby mówiące, że za dużo węglowodanów w diecie zapewne nie mają nic wspólnego z dietetyka i prawidłowym odchudzaniem. Natomiast może Pani ewentualnie sprawdzić wykształcenie dietetyka, u którego Pani była w celu większej pewności, że dieta jest prawidłowo zbilansowana.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam serdecznie,

kaloryczność diety, nie jest wcale taka wysoka. Jest Pani młoda i waży sporo więc zapotrzebowanie energetyczne jest wysokie.Nie mniej jednak nie jestem w stanie tego dokładnie obliczyć, podobnie jak z węglowodanami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.

Jeżeli byłaby Pani zainteresowana to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma Pani możliwości dojazdu to przez internet.
Proszę się zastanowić czy nie warto zająć się problemem profesjonalnie.
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty