Witam Panią,
Widzę że jest Pani z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała i sprawdzę jak rozkłada się tkanka tłuszczowa w Pani ciele. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie dobiorę indywidualny jadłospis.
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków, bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak się odżywiać, aby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć po 5 ciążach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, by schudnąć, jeśli poruszam się na wózku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i nóg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak uda mi się skutecznie schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mogę schudnąć do operacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie i redukcja cellulitu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Waga 50 kg u 21-latki i chęć zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Co jeść na śniadanie? Neurolog mówi, co najlepiej wzmocni mózg
Śniadanie to nie tylko poranny rytuał, ale przede
Najgorszy wybór śniadaniowy. Nigdy nie jedz tego rano
Choć pączki i słodkie bułeczki to kusząca opcja na
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka