Dlaczego poziom glukozy znacznie wzrósł?

Przedstawię obecną wpierw sytuację: Pół miesiąca temu miałem badany cukier na czczo i wynik wyniósł 100,22 mg/dL. Kilka dni temu skontrolowałem sobie wynik również na czczo i miałem już 96,88 mg/dL, a więc jest to przy górnej granicy normy. Dodam, że pracuję na kolei, więc mój wynik nie może przekroczyć 99 mg/dL. Miałem 2 lekkie, obrzękowe OZT spowodowane kamicą żółciową (luty i marzec). Od wycięcia pęcherzyka żółciowego minęły prawie 3 miesiące, więc wróciłem do diety sprzed kamicy i czuję się bardzo dobrze, bez żadnych dolegliwości po usunięciu pęcherzyka. Przed powrotem do normalnej diety, miałem konsultację z lekarzem rodzinnym, który zlecił próby wątrobowe (alat, aspat, amylaza, GGTP, glukoza właśnie 100,22 mg/dL), poza lekko podwyższonym cukrem, wszystko było idealne, więc pozwolił jeść normalnie (3 tygodnie później cukier 99,88 mg/dL - kontrolnie). Mam zatem pytanie - czy grozi mi stan przedcukrzycowy i jak mu przeciwdziałać oraz jak zmniejszyć ilość cukru? Wagę mam odpowiednią oraz moja praca powoduje wysiłek energetyczny. Czy mam całkowicie zatem zrezygnować ze zjedzenia loda lub wypicia koktajlu truskawkowego (taki okres i są takie przysmaki)? Dodam tylko, że kiedy szedłem do szpitala na planowane usunięcie pęcherzyka żółciowego, glukozę na czczo miałem 90 mg/dL (tydzień po drugim OZT), co stanowiło mój normalny wynik także wcześniej w medycynie kolejowej. Nie wiem skąd ten wzrost. Proszę o poradę specjalistyczną.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty