Witam
Zalecana dzienna podaż kalorii przy wysokiej aktywności fizycznej i podanych parametrach mieści się w granicach 3000.
W diecie wskazane byłoby zadbanie o codzienną podaż pełnowartościowego białka zwierzęcego, pochodzącego z chudego mięsa, chudych ryb, produktów mlecznych typu jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy.
Dobrze również wzbogacić dietę w produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa i owoce
Ograniczeniu podlega natomiast spożycie słodyczy, kalorycznych przekąsek, żywności typu fast food, słodzonych napojów. Zamiast tego można sięgać po orzechy i migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, czy suszone owoce.
Witam. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne jest indywidualne dla każdego z nas i zależy m.in. od płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przyjmuje się, że dziewczynki w wieku 13 lat powinny spożywać około 2100 kcal/ dzień przy niskiej aktywności fizycznej i 2800 kcal/ dzień przy wysokiej aktywności fizycznej. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży. 1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym). 2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja). 3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia. 5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło. 6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek. 7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody). 8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie. 9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii. 10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”. 12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”. 13. Należy zadbać o aktywność fizyczną. Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 13-latki o wzroście 160 cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie kalorii dla 16-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zbilansowana dieta dla 13-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość kalorii dziennie jest wskazane dla 14-latki? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Odchudzanie u 13-latki, która ma 157 cm wzrostu i waży 50 kilogramów – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 12 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak kształtować w dziecku dobre nawyki żywieniowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ważę 75 kg przy wzroście 165 cm. Mam 14 lat – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dobór diety dla 9-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga u 12-letniego syna a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Otyłość prosta - objawy, przyczyny i czynniki ryzyka, leczenie
Otyłość prosta to choroba przewlekła, która dotycz
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -