Helicobacter pyroli i mdłości po jedzeniu

Pół roku temu zdiagnozowano u mnie helicobakter pylori. Po wzięciu antybiotyków, wiem że bakterii już nie mam, natomiast nadal mam mdłości po jedzeniu. Gastroskopia oprócz bakterii wtedy wykazała także dość znaczny limfoplazmatyczny naciek zapalny z tworzeniem grudek chłonnych. Czy to może być przyczyną mdłości i jak poważny jest ten naciek zapalny? Jak go leczyć? Byłam już u 2 gastrologów i nie potrafili mi pomóc.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie. Trochę zbyt mało danych aby konkretnie diagnozować, niemniej jednak wynik jest niepokojący. Spośród najczęstszych przyczyn powstania limfoplazmatycznych nacieków wyróżnia się czynnik infekcyjny i genetyczny. W 90% przypadków stwierdza się przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane zakażeniem H. pylori. Bakteria, o której mowa nie tylko odpowiada za przewlekłe zapalenie żołądka z tworzeniem grudek chłonnych i naciekiem zapalnym, ale również bierze udział we wszystkich etapach rozwoju chłoniaka typu MALT. Chłoniaki wywodzące się z limfocytów T są często następstwem celiakii. W taj sytuacji wskazana jest ponowna wizyta u lekarza. Proponuję chirurga.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty