Interpretacja RTG klatki piersiowej oraz wyników badania krwi

Witam, dzisiaj zrobiłem badania i prosiłbym o ich weryfikację, czy powinienem coś z tym robić dalej czy jeszcze wyniki są w porządku. RTG klatki piersiowej, wynik: pola płucne bez zmian ogniskowych i naciekowych. Odwnękowo pogrubiały rysunek okołooskrzelowy. Sylwetka serca nieznacznie lewokomorowa. Przepona wraz z kątami wolna. No i badanie krwi: Glukoza we krwi 110 mg/dL norma 60-110, Kwas moczowy w surowicy 8,0 mg/dL norma 3,5-7,2, Trójglicerydy w surowicy 244 mg/dL norma 40-150, Cholesterol całkowity 195 mg/dL norma 100-200, HDL 32mg/dL norma 40-80, LDL 114 mg/dL norma 10-130, ALT 45 IU/L norma 10-55, TSH 2,48 uUl/ml norma 0,3-5,0. Prosiłbym o interpretację tych wyników i poradę co powinienem zrobić, ewentualnie do jakich specjalistów się zgłosić i co mi grozi. Dziękuję.

MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne może wpłynąć na powstanie nowotworów. Okazuje się jednak, że tran może hamować rozwój raka. Obejrzyj film i dowiedz się, więcej o zależności między tranem a promieniowaniem.

W RTG płuc nieznaczne odchylenie od normy to: Odwnękowo pogrubiały rysunek okołooskrzelowy - Może świadczyć o jakimś stanie zapalnym w zakresie dużych oskrzeli, może wydzielinie zalegającej w tych oskrzelach. Wszystko także zależy od stanu klinicznego pacjenta (czy jest kaszel, czy są zmiany osłuchowe w zakresie płuc?). Sylwetka serca nieznacznie lewokomorowa - Może odpowiadać przeciążeniu lewokomorowemu serca prawdopodobnie na tle nadciśnienia tętniczego (nie znam klinicznej historii pacjenta). Trzeba ten wynik skonsultować z lekarzem rodzinnym i skonfrontować ze stanem klinicznym pacjenta. W badaniach laboratoryjnych odchylenie od normy to: Kwas moczowy w surowicy 8,0 mg/dL norma 3,5-7,2 - To bardzo niewielkie odchylenie od normy, jeśli taki poziom kwasu moczowego nie powoduje zapalenia stawów u pacjenta to nie wymaga leczenia farmakologicznego. W takim wypadku wystarczająca jest odpowiednia dieta (patrz w internecie dieta w dnie moczanowej). Trójglicerydy w surowicy 244 mg/dL norma 40-150 i HDL 32mg/dL norma 40-80 - Poziom składników cholesterolowych w surowicy krwi uległ dużemu zaburzeniu i obawiam się, że sama dieta w tym przypadku będzie niewystarczająca (jeśli oczywiście badanie krwi było wykonane po 24 godzinnej lekkiej diecie beztłuszczowej). Proszę w tej sprawie skonsultować się z lekarzem rodzinnym, bo prawdopodobnie zaleci w tym względzie farmakoterapię lub badanie kontrolne profilu lipidowego we krwi (złe przygotowanie do badania). Wyniki nie świadczą o niczym groźnym związanym z Pana zdrowiem. Proszę się nie martwić. Wystarczająca będzie konsultacja z prowadzącym lekarzem rodzinnym.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty