Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 9 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badania krwi u 35-latka

Zrobiłem badania krwi i następujące wskaźniki przekroczyły normy. Proszę o poradę co to może oznaczać. Mam 35 lat 86 kg wagi 182 cm wzrostu. Eozynofile =0,9 (1,0-5,0) Kwas moczowy = 7,2 (3,4-7,0) Glukoza = 108 (70-99) CHOL = 297 (115-190) HDL = 54 (norma od 40 w góre ) LDL = 186 (0-130) ALT = 54 (0-41) AST, GGTP, w normie po środku pozostałe wskażniki morfologii również w normie Dziękuję
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu

Badania krwi - AIAT

AIAT to inaczej aminotransferaza alaninowa. Jest to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Czego dotyczy badanie? Jakie są prawidłowe wyniki ? Dowiedz się, oglądając film.

Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam,
Szanowny Panie, ma Pan podwyższoną wartość glikemii, której oznaczenie należy powtórzyć. Jeśli ponownie wartość będzie przekraczała 100 mg/dl będzie to świadczyło o stanie przedukrzycowym. Ma Pan podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji promującej rozwój miażdżycy LDL. Konieczna jest dieta ubogocholesterolowa i systematyczna aktywność fizyczna. Proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który po indywidualnej ocenie ryzyka sercowo-naczyniowego zdecyduje o konieczności włączenia leków obniżających cholesterol. Pozdrawiam.

0

Konieczna jest dalsza diagnostyka zaburzeń metabolizmu glukozy.

Specjalista chorób wewnętrznych i diabetolog. Pracuje w Centrum Badań Klinicznych PI-House w Gdańsku i Spółdzielni Lekarskiej w Gdyni.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy