Interpretacja wyników przy niedoczynności tarczycy

Jestem kobietą 41-letnią, choruję na niedoczynność tarczycy. WBC 4,2 NORMA( 4-10) RBC5,1 (3,8-5,8) HGB13,6 (11-16,5) HCT 41,4 (35-50) HEMOGRAM SEGM.38% EOZYN.5% BAZO. 1% LIMF.55% MONOC.1%. Niestety nie ma podanych norm. Chciałam nadmienić, że od paru miesięcy czuję się zmęczona, bolą mnie stawy i okolice nerek. Dziękuje za inerpretacje i pozdrawiam.
KOBIETA ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Parametry czerwonokrwinkowe mieszczą się w normach, co na pewno Pani zauważyła. Jednak w rozmazie zwraca uwagę obniżony odsetek granulocytów podzielonych (segmentów) - N 60-70%, podwyższony odsetek limfocytów - N 20-45%, nieco podwyższony odsetek eozynofilów - N 2-4%.

Proszę pamiętać, że najważniejsze są liczby bezwzględne tych komórek, dlatego warto byłoby powtórzyć morfologię z rozmazem ręcznym (mikroskopowym), wykonywanym przez człowieka. Jest on dalece dokładniejszy od wykonanego przez automat, który przeprowadzono w tym przypadku.

Po wykonaniu rozmazu ręcznego, warto przedstawić go lekarzowi rodzinnemu.

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty