Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Warto udac się do lekarza prowadzącego ciąże być może konieczna będzie konsultacja lekarza gastrologa . A od kiedy takie objawy?

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wzdęcia - jak się ich pozbyć?

Witam! Mam 23 lata i od ok. 3 miesięcy mam uporczywe wzdęcia. Cokolwiek zjem czy wypiję, odrazu wyglądam, jakbym była co najmniej w 6 miesiącu ciąży. Brałam lek bez recepty, ale nic nie pomógł. Dodam, że nie pije kawy, alkoholu i nie palę papierosów. Nawet po wodzie niegazowanej mam zwdęcia. Jak mogę się ich pozbyć, bo naprawdę są uciążliwe.

KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Jeżeli problem trwa już kilka miesięcy, proszę go nie bagatelizować i nie leczyć domowymi sposobami. Zalecałbym wizytę u lekarza specjalisty - najlepiej gastroenterologa. Zbada on Panią i zaleci badania dodatkowe. Na pewno będą to badania biochemiczne krwi oraz usg jamy brzusznej. Jeżeli nie okażą sie one rozstrzygające, zapewne skieruje Panią na kolonoskopię. Proszę jak najszybciej udać się do specjalisty.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak pozbyć się wzdęć?

Jak wyeliminować wzdęcia?
ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie.W zdecydowanej większości wzdęcia nie wymagają żadnej interwencji. Są to normalne zjawiska wynikające z połykania powietrza, picia dużej ilości napojów gazowanych lub występują jako nieunikniona dla większości konsekwencja jedzenia niektórych pokarmów takich jak fasola czy kapusta. Organizm posiada własne metody radzenia sobie z nimi i wszystkie łagodne przypadki są eliminowane w krótkim czasie.Dla zdrowej osoby najlepszym sposobem na uniknięcie wzdęć jest zmiana diety i nawyków żywieniowych. Należy przede wszystkim unikać jedzenia rzeczy, które mają tendencję do fermentacji w żołądku i jelitach takich jak fasola, kalafior, kapusta czy groch.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty