Jak przyrządzać i dobierać posiłki, by schudnąć jedząc razem z dzieckiem?

Witam Mam 25 lat i ważę 68 kg przy wzroście 150cm. Mam duży problem z odchudzaniem, ponieważ podjadam i kiedy zaczynam dietę zawsze po kilku dniach przybieram więcej, bo nagle jestem tak głodna, że jem wszystko co popadnie. Posiłki jem o stałych porach, ale jem również słodycze. Wstaje o 7-8 rano o 9 robię śniadanie (2 kawałki chleba z masłem i szynka lub jajkiem ). Godz 11 idę na zakupy do pobliskich sklepów lub idę na spotkanie z dziećmi i tam siedzę. Zwykle zajmuje mi to jakieś 3 godziny. Po powrocie piję kawę i zawsze coś zjadam (czasami bułkę, czasami czekoladę, pączka lub coś w tym rodzaju). Kiedy mój syn wstaje godz. 15-16, przygotowuję obiad (codziennie coś innego - ziemniaki ze smażonym indykiem w panierce, gotowany kurczak z ziemniakami i surówka, zupka jarzynowa, zupka pomidorowa, naleśniki, ziemniaki i smażona ryba z marchewka, spaghetti, warzywa z ryżem). Zwykle jest tak, że nie mam ochoty tego jeść, bo nie jestem głodna i zjadam małą porcję. Kiedy położę synka spać kolo godz. 19 to już kolo 20-21 muszę zjeść chleb z masłem i szynką, lub co gorsza coś z żółtym serem na ciepło. Jak pogoda pozwala po obiadku wychodzę na spacer na jakieś 2 godziny Zaczyna mnie wszytko boleć. Od kręgosłupa po kolana i boję się, że nie dam sobie rady z odchudzaniem. Mieszkam w Anglii i mój lekarz powiedział, że są gorsze przypadki, że muszę się wziąć za siebie, więc mogę liczyć tylko na siebie. Jeśli mogę prosić o rady jak sporządzać dania zdrowe i jadalne również dla mojego synka 2 letniego? Może czytając widzicie problem w tym jak jem, co jem i kiedy jem? Pozdrawiam i dziękuję
25 LAT ponad rok temu

Witam ciepło,

Odnośnie przedstawionego przez Panią sposobu żywienia jest kilka rzeczy wartych zmian, a mianowicie: w Pani menu dużo jest potraw smażonych, panierowanych, słodyczy, tłustych produktów.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia (Instytutu Żywności i Żywienia) każdego dnia powinna Pani spożyć:
• 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków;
• 4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100 g;
• 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100 g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek lub 7 truskawek);
• mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, 100 g sera twarogowego lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny;
• mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry; część mięsa można zamienić na 40-50 g suchych nasion roślin strączkowych lub 2 sztuki jaj;
• tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju lub oliwy lub 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Korzystne będzie picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru).
Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę.

Powinna Pani zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.
Nabiał powinien być odtłuszczony.
W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%,
Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.

Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g).
Z wędlin najlepiej wybierać te, chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę).
Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.
Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.

Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal!

Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).
Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia.
Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.

Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki i są to:
- galaretki owocowe
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko
- batony zbożowe (typu muesli)
- sorbety owocowe
- koktajle mleczno-owocowe
- musy owocowe
- kakao na odtłuszczonym mleku
- cukierki na bazie słodzików
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej.
Należy unikać smażenia.
Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu.
Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.

Proszę podejmować aktywność fizyczną jak najczęściej.
Istotna jest SYSTEMATYCZNOŚĆ.
Jeśli nie może Pani wyjść na spacer z dzieckiem, proszę ćwiczyć w domu.
Warto wygospodarować co najmniej 30 minut na trening, a efekty będą widoczne po kilku miesiącach.

Pozdrawiam ciepło

P.S
Ze względu na wspomniane przez Panią objawy (bóle) prosiłabym o udanie się na konsultację lekarską.
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty