Witam Pani Ewo,
Jedzenie jedynie śniadania to jak się Pani domyśla wielki błąd. W ten sposób głodzi Pani swój organizm, który zaczyna ,,oszczędzać'' a przemiana materii zwalnia. Jeżeli chodzi o błędy żywieniowe które już wyłapałam to owce na kolacje. Owoce mają dużo cukrów prostych, które pod koniec dnia kiedy nasza przemiana materii zwolni i spada zdolność insulinowa mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Na kolację przy diecie redukcyjnej staramy się nie jeść węglowodanów złożonych np. pieczywa(u Pani występuje kanapka), kaszy, ryżu czy makaronów. Kolacja powinna składać się z produktów białkowych i warzyw.
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem. Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez tych danych ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co na przyspieszenie przemiany materii? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jagody Acai przyspieszą metabolizm? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na przyspieszenie metabolizmu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przyspieszyć metabolizm u 40-letniej osoby? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zażywać, aby przyspieszyć metabolizm przy antykoncepcji hormonalnej? – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- W jaki sposób mogę podkręcić swój metabolizm? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie po posiłku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wzrost wagi pomimo brzuszków i opuszczenia kolacji – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Przepis na spokojny sen? Kolacja bogata w błonnik
Sen jest podstawą prawidłowego funkcjonowania orga
Dzieci w polskich szpitalach są niedożywione
O tym, co jedzą pacjenci w polskich szpitalach, kr