Jak schudnąć na tanim jedzeniu z dyskontu?

Dzień dobry!. Mam 64 lata, waga 104 kg, niedoczynność tarczycy, nadciśnienie tętnicze. Jestem emerytką z 900 zł emerytury. Stać mnie jedynie na chleb, margarynę, jakieś najtańsze warzywa typu: pomidory, ogórki, cebula i "włoszczyz. Kupuję też najtańsze wędlin i czasem najtańsze mięso, bo mąż je lubi i ziemniaki i kasze, mleko,czasem śmieta lub jogurt, makaron, ryż, kaszę, mleko, wodę min.z Biedronki.To wszystko na co mnie stać z mojej emerytury. Jak mam schu-dnąć z takim jedzeniem? Dziękuję!
KOBIETA, 64 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,

przykładowy jadłospis dla ' diety z dyskontu"

płatki owsiane na mleku, jabłko

kanapka na ciemnym pieczywie z margaryną z jajkiem, sałata, rzodkiewki

Zupa jarzynowa z makaronem
kasza jęczmienna, żołądki drobiowe w sosie koperkowym, sałatka z buraków z joguterm

jogurt naturalny, brzoskwinia

Makaron z serem twarogowym chudym, sok pomidorowy


Dobra dieta nie musi być droga.

Pozdrawiam serdecznie

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, jedzenie produktów z "dyskontu" wcale nie musi utrudniać redukcji masy ciała. Ta zachodzi w organizmie wówczas, gdy dostarczamy organizmowi mniej energii z pożywienia niż wydatkujemy. Innymi słowy...prosze zacząć od ograniczenia ilości zjadanych produktów, być może za dużo Pani zjada pieczywa, kasz, ziemniaków etc. Trudno mi to ocenić, nie znając ilości produktów jakie Pani zjada. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty