Witam serdecznie,
może zacznę od ostatniego Pani pytania. Stosując dietę może Pani jeść codziennie to samo o ile te posiłki będą urozmaicone i pełnowartościowe. Dieta musi dostarczać niezbędnych witamin i składników odżywczych. Warto urozmaicać dietę, ale jeżeli ze względu np. na pracę będzie Pani gotowała na kilka dni to samo to nic się nie stanie. Ja tez nie wyobrażam sobie codziennie gotować świeżego obiadu bo nadzwyczajniej w świecie nie mam na to czasu.
Jeżeli chodzi o Pani napady głodu w nocy to pewnie ma Pani niewłaściwie dobrany jadłospis w ciągu dnia i czuje Pani głód w nocy. Może być tak że ma Pani jakieś zaburzenia hormonalne lub cukru. Proszę wykonać badania na cukier na czczo oraz po obciążeniu glukozą plus wyniki TSH, FT3 oraz FT4 a także insulinooporność.
Ze swojej strony mogę zaproponować pomoc i ułożenie diety. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Może zajada Pani stres. Dlatego warto skonsultować się z psychiatrą oraz endokrynologiem, by sprawdzić tarczycę. Warto zadbać o siebie, ma Pani dopiero 46 lat. Powodzenia!
Jeśli interesuje Panią psychoterapia online, zapraszam serdecznie
Dzień dobry,
Mając na celu zmniejszenie masy ciała należy wygenerować deficyt kaloryczny. Deficyt kaloryczny uzyska Pani przez zmniejszenie porcji przyjmowanych posiłków, liczby posiłków, wyeliminowanie kalorycznych przekąsek czy też zwiększenie aktywności fizycznej - w Pani przypadku mogą być to np. szybkie spacery, pływanie, jazda na rowerze. Należy zwrócić uwagę na jakość spożywanych produktów i potraw. Ważna jest obiektywna ocena pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze. Należałoby zweryfikować jak pod względem kalorycznym wygląda Pani obecna dieta. Szczegółowy wywiad żywieniowy oraz zdrowotny, prowadzony systematycznie dzienniczek żywieniowy i współpraca z dietetykiem będzie na pewno pomocna w celu dalszej utraty masy ciała.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację online lub zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575 767 107 lub mailowego kontakt@agataprzytula.pl
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zrzucić taką ilość kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy ze zrzuceniem wagi po ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zmniejszyć wagę po porodzie u 24-latki? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak. zrzucić 10 kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem ze zrzuceniem wagi u 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić 50 kg nadwagi? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Problemy ze zrzuceniem wagi po przytyciu podczas ciąży – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak ustabilizować spożywanie kalorii? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak zrzucić kilogramy podczas stosowania tych leków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak się zabrać za skuteczne odchudzanie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Białkowe śniadanie pomoże schudnąć
Tosty lub płatki z mlekiem na śniadanie? Odstaw je
Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?
Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzec
Najlepsza pora na śniadanie. Zmniejsza ryzyko cukrzycy o 60 proc.
Najnowsze badania wskazują, że znaczenia ma nie ty