Witam,

Dieta w leczeniu drożdżycy ma charakter wspomagający leczenie ustalone przez lekarza.

Dietę można określić jako bezcukrową, ponieważ cukry są pożywką dla drożdżaków. Dlatego powinno wyeliminować się cukier, miód, jogurty owocowe, owoce,mleko. Z owoców spożywać można grejpfruty, porzeczki oraz kiwi. Zabrania się również mąki pszennej i produktów z niej uzyskanych. Bardzo ważna w diecie jest podaż warzyw, które dobrze żeby znalazły się w każdym posiłku. Oprócz mleka eliminacji powinny podlegać także żółte i topione sery. Wybierać można natomiast produkty ukwaszone - kefiry, maślanki, mleko ukwaszone.Ponadto warto spożywać około 2 l wody dziennie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty