Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy dla 21-latki?

Niedawno wykryłam niedoczynność tarczycy. Mam 21 lat. Chciałam zapytać co mogę jeść a czego powinnam unikać by odżywiać się zdrowo i z głową? Dodam, że chciałam schudnąć kilkakilogramów
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Podstawowe zalecenia dietetyczne to:

- regularne jedzenie 4-5 małych posiłków dziennie
- produkty które należy wyeliminować lub ograniczyć: kapusta, brokuły, rzepa, brukiew, gorczyca, jarmuż, szpinak, brukselka, brzoskwinie, gruszki, truskawki, rzodkiewki i kalafior, proso maniok, ziemniaki, kukurydza, produkty sojowe
- zamiast białego pieczywa i słodkich bułek należy wybierać pieczywo pełnoziarniste
- ograniczenie wołowiny i wieprzowiny
- spożywanie ryb (zwłaszcza morskich), drobiu, soczewicy, jaj, nabiału chudego lub nabiału tłustego w niewielkich ilościach, owoców morza
- zamiana słodyczy na orzechy włoskie

Niedoczynności tarczycy mogą towarzyszyć różne schorzenia. W zależności od tego zalecenia dietetyczne będą inne.

Najlepiej więc skonsultować się z dietetykiem aby dobrać optymalny sposób żywienia.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Witam serdecznie!

Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam Pani kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie Pani napadowi głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli ma Pani ochotę na przekąski proszę wybierać te małokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Jeśli choruje Pani na niedoczynność tarczycy, to z zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajdzie go Pani w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty