Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
witam
Proszę wybrać takiego dietetyka , który nie będzie proponował Pani diety redukcyjnej. Tylko pokaże w jaki sposób się odżywiać zdrowo, pomoże zrozumieć sposób działania organizmu, ukierunkuje Panią , pokaże odpowiedni sposób przygotowania potraw. Nie trudno jest ustalić idealną dietę. Cały sukces polega na tym aby ją dopasować do charakteru danej osoby , do jej przyzwyczajeń itp.
Podstawowe zasady :
1. regularność i systematyczność
2. stałość posiłków
3. różnorodność posiłków
4. aktywność fizyczna w jakiejkolwiek formie
polecam swój artykuł :
http://natemat.pl/103927,jak-skutecznie-schudnac-wiosna-wywiad-z-ekspertem
Witam, sposobem żywienia, który jest najzdrowszy w świetle obecnej wiedzy żywieniowej i medycznej, jest dieta śródziemnomorska, także w redukcji masy ciała. By dobrze dobrać zalecenia ilościowe dla Pani niezbędne jest zebranie wywiadu żywieniowego i poznanie Pani zwyczajów żywieniowych. Zapraszam na konsultację. Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odżywiać się po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zatrzymanie wagi podczas odchudzania u 50-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ćwiczenia fizyczne na wystający brzuch i odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Sposoby na odchudzanie dla 19-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna problemu ze schudnięciem u 33-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na