Witam!
W przypadku podejrzenia celiakii proszę udać się na wizytę do specjalisty gastroenterologa. W razie konieczności zostaną zlecone odpowiednie badania.
Sugerowałabym wizytę u gastroeneterologa, gdyż w zależności od typu alergii (nadwrażliwości) inne jest zarówno postępowanie diagnostyczne jak i leczenie. Jeżeli problem ma charakter alergii IgE lub IgG zależnej to diagnostyka opiera się o badanie z krwi (koszt badań sumarycznie to około 50 zł za badanie na alergię typu IgE i 450 zł za IgG). Diagnostyka celiakii jest bardziej skomplikowana (gdyż obejmuje badania z krwi, badania genetyczne i ewentualne badanie wycinka jelita) - właściwe postępowanie dobiera lekarz w oparciu o objawy, gdyż w przypadku celiakii są one bardzo specyficzne w przeciwieństwie do objawów alergii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie badania krwi przy alergii na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy moje objawy wskazują na alergię na gluten? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Test obciążeń organizmu a alergia na gluten – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
artykuły
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten