Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam
główną substancją, która ma działanie alergizujące to właśnie gluten (białko).
Można mieć albo trwałą nietolerancję genetycznie uwarunkowaną glutenu (celiakia).
Albo alergię na gluten
Albo nietolerancję na gluten, która często mija.
Ale nie można mówić o nietolerancji pszenicy, bez rozważenia kwestii glutenu.
Należy wykonać odpowie badania krwi. ale nie można przed badaniem rezygnować z pszenicy bo nic nie wyjdzie w badaniach
Pozdrawiam
Witam
proszę wykonać testy na nietolerancje pokarmowe z krwi.
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Nietolerancja pszenicy może wynikać z nietolerancji glutenu lub innych białek, których pszenica zawiera sporo.
Proszę zrobić test: imupro (w laboratoriach diagnostyka) lub Food detective w gabinecie dietetycznym lub food test w innym laboratorium. Proszę szukać ww. nazw badań. Proszę sprawdzić czy najmniejszy panel zawiera pszenicę , bo badania są bardzo drogie.
Dostępne są badania:
imupro
Food detective
Food test
Są kosztowne , więc proszę sprawdzić czy w najmniejszym panelu jest pszenica -wtedy nie wyjdzie tak drogo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakie badania należy wykonać, by sprawdzić nietolerancję na produkty? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Nietolerancja pokarmowa na jajko w wyniku badania Food Detective – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jakie badania krwi przy alergii na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Nietolerancja na gluten, nabiał i celiakia – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czy mogę spożywać sproszkowaną trawę z pszenicy, jeżeli cierpię na nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
artykuły
Celiakia (prezentacja edukacyjna)
Celiakia - schemat budowy układu pokarmowego Zdro
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z