Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wstępnie bez badania lekarskiego można określić że wygląda na reakcję alergiczną. Proponuję udać się do lekarza alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Męczący katar a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co może być przyczynę przewlekłego kataru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Całoroczny katar przypominający alergię – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Skuteczny lek na katar sienny – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Co może być przyczyną kaszlu z wydzielającą się śliną? – odpowiada Lek. Bartosz Szarawarski
- Problem z uporczywym kaszlem i wydzieliną zalegającą w gardle – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego mam takie problemy z katarem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co mogę robić z tym ciągłym katarem? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Co może znaczyć ten katar i wydzielina w gardle? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak długo można brać lek Alermed z powodu kataru alergicznego całorocznego? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików
Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na pocz
Nieżyt nosa - przyczyny, objawy, leczenie
Nieżyt nosa to inna nazwa popularnego kataru. Wywo
Koronawirus. Czy pylenie roślin może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2?
Naukowcy na łamach czasopisma "PNAS" alarmują, że