Zapytaj lekarza

1 , 0 3 7 , 3 0 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Menopauza a płodność

Mam 47 lat. W 2002 miałam ostatnia miesiączkę. W 2003 po tabletkach dostałam 1 dzień plamienia. W 2003 i 2004 ta sama sytuacja. W 2005 podczas badania usg lekarz stwierdził obfity śluz co oznaczało płodne dni. 2006 krwawień brak. W 2007 po tabletkach 1 dzien plamienia oraz torbiel na jajniku. Po tabletkach znikł. Poziom hormonów jak u 70 latki ,tak powiedział lekarz. Normy podane w mlU/ml. FSH-86,70 [21,7-153,0] LH-42,90 [11,3-39,8]. Normy podane - ng/dl. TESTOSTERON - 23,50 [do 62] PROGESTERON <0,20 [do 1,0] ESTRADIOL <20,0pg/ml [do 30,0]. TSH-2,52ulU/ml [0,4-4,0] norma. Moje pytanie dotyczy płodności. Czy mogę współżyć bez żadnego zabezpieczenia? Majac 100% gwarancji, że nie zajdę w ciążę? Czy powinnam jednak się zabezpieczać? Jeśli tak to czy może to być zastrzyk Diopowera? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam

KOBIETA, 47 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

100% pewności da Pani tylko antykoncepcja.  Zastrzyki Depo provera mogą być stosowane w Pani przypadku, ale zależy to od wielu czynników i bez badania mammograficznego, USG, cytologii nie będzie można takiej terapii wdrożyć.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy