Witam.
Dziedziczenie cukrzycy typu I nie zostało w pełni poznane, ale wiadomo, że występowanie cukrzycy w rodzinie zwiększa ryzyko jej wystąpienia u dziecka.
Poznano też pewne markery genetyczne, występujące częściej u chorych na cukrzycę. Wiadomo również, że u osób predysponowanych genetycznie występuje większa wrażliwość na czynniki środowiskowe, uważane za zwiększające ryzyko rozowoju choroby. Za przykłady tych czynników uważa się m.in.: zakażenia niektórymi wirusami, karmienie dziecka w pierwszym roku życia głównie mlekiem krowim i jego mieszankami, skłonność do alergii, spożywanie substancji słodzących i inne tzw. złe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna.
Pamiętać jednak należy, że niektóre z tych czynników wydają się mieć różne znaczenie w zależności od badania, a inne wcześniej uważane za predysponujące, obecnie uważane są za protekcyjne. Zatem warto zachować zdrowy rozsądek - istnieje zwiększone ryzyko zachorowania u Państwa dziecka, jednak nie jest to przesądzone.
Pozdrawiam