Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto są przeciwwskazaniem do odczulania. Badania naukowe wskazują, że odczulanie może nie tylko nie przynieść oczekiwanych skutków, ale także zaostrzyć objawy choroby podstawowej. O szczegółach proszę porozmawiać ze specjalistą alergologiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy odczulanie ma wpływ na chorobę Hashimoto? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska
- Czy odczulanie jest refundowane? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odczulanie przy uczuleniu na pyłki traw i drzew – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w astmie ciężkiej możliwe jest odczulanie? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy leki wziewne mają wpływ na skórę? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy powinnam odczulać dziecko i jak to odczulanie przebiega? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy jest sens odczulać na trawy, skoro dziecko ma liczne alergie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odczulanie dziecka przy uczuleniu na kurz – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy Loratadynę można przyjmować przez cały rok i w leczeniu stałym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Odczulanie na roztocza – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka