Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! Choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto są przeciwwskazaniem do odczulania. Badania naukowe wskazują, że odczulanie może nie tylko nie przynieść oczekiwanych skutków, ale także zaostrzyć objawy choroby podstawowej. O szczegółach proszę porozmawiać ze specjalistą alergologiem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty