Zapytaj lekarza

7 4 2 , 7 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

O czym może świadczyć wynik CRP i PSA?

Mam takie pytanie. Byłem wykonywać badanie CRP i PSA. Badanie CRP wyszło mi 0,72 a zakres referencyjny to 0,00-5,00, zkolei badanie PSA wyszło mi 1,480 a zakres referencyjny wynosi 0,000-1,400. Jak mam takie coś zinterpretować? 
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Jakie są objawy sepsy?

Wynik CRP - świadczy o stanie zapalnym - tu jest w normie. Badanie PSA rzadko wykonują mężczyźni w tak młodym wieku ( rak prostaty mało prawdopodobny), miał Pan powód?. Natomiast poważnym zagrożeniem jest tu rak jądra - wskazana pilna wizyta u urologa! Wynik PSA zależy od wielkości gruczołu krokowego i norma jest dość indywidualna. Dla palaczy papierosów norma podwyższona jest z 4 do 5.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy