Rozwój odporności u dzieci
Dzieci pojawiają się na świecie z wrodzoną odpornością, która jednak z czasem maleje. Jak przebiega rozwój układu immunologicznego u dziecka? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Szanowna Pani,
Zalecenia są różne. Ze względu na stosunkowo dużą ilość dzieci z alergią osobiście zalecam stosowanie glutenu dopiero pod koniec pierwszego roku życia.
z poważaniem,
J.Zachwieja
Witam,
zgodnie z obowiązującym obecnie schematem rozszerzania diety u dzieci gluten jest wprowadzany stosunkowo wcześnie, bo przez skończeniem 6 miesiąca życia. Nie oznacza to jednak, że od tego momentu dziecko może dostawać dowolne produkty zawierające gluten i w dowolnej ilości. Początkowo zalecane jest podawanie takiej ilości glutenu, jaka zawarta jest w 2.5g (!) kaszki manny. Stąd też, pomimo wczesnego wprowadzania glutenu, opisany przez Panią obiadek może być podany dopiero pod koniec pierwszego roku życia. Każde dziecko inaczej przechodzi przez rozszerzanie diety i dlatego, nie mając więcej danych na temat dziecka, trudno jest powiedzieć precyzyjnie, kiedy jakiś pokarm powinien być wprowadzony.
Pozdrawiam
Dorota Barańska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wprowadzanie glutenu w diecie niemowlęcia – odpowiada Milena Lubowicz
- Karmienie sześciomiesięcznego dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Podawanie innego pokarmu niż mleko 4-miesięcznemu dziecku – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Podawanie glutenu 7-miesięcznemu dziecku – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wielki apetyt u 2-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
- Kasza manna dla niemowlaka – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Kiedy niemowlęciu rozszerzać dietę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Dlaczego dziecko nie chce zjadać stałych pokarmów? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile posiłków mlecznych powinno być w menu niemowlaka? – odpowiada Ewa Kozłowska