Szanowna Pani,
Zalecenia są różne. Ze względu na stosunkowo dużą ilość dzieci z alergią osobiście zalecam stosowanie glutenu dopiero pod koniec pierwszego roku życia.
z poważaniem,
J.Zachwieja
Witam,
zgodnie z obowiązującym obecnie schematem rozszerzania diety u dzieci gluten jest wprowadzany stosunkowo wcześnie, bo przez skończeniem 6 miesiąca życia. Nie oznacza to jednak, że od tego momentu dziecko może dostawać dowolne produkty zawierające gluten i w dowolnej ilości. Początkowo zalecane jest podawanie takiej ilości glutenu, jaka zawarta jest w 2.5g (!) kaszki manny. Stąd też, pomimo wczesnego wprowadzania glutenu, opisany przez Panią obiadek może być podany dopiero pod koniec pierwszego roku życia. Każde dziecko inaczej przechodzi przez rozszerzanie diety i dlatego, nie mając więcej danych na temat dziecka, trudno jest powiedzieć precyzyjnie, kiedy jakiś pokarm powinien być wprowadzony.
Pozdrawiam
Dorota Barańska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wprowadzanie glutenu w diecie niemowlęcia – odpowiada Milena Lubowicz
- Co podawać 5-miesięcznemu dziecku do jedzenia przed snem? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wprowadzenie kaszki do żywienia niemowlaka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak przygotować dziecko do stałych pokarmów? – odpowiada Joanna GaweĹ
- Ile powinno trwać przyzwyczajanie niemowlęcia do glutenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podawanie innego pokarmu niż mleko 4-miesięcznemu dziecku – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Kasza manna dla niemowlaka – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Wprowadzenie do diety dziecka kaszki bezmlecznej, glutenu i zmiany mleka modyfikowanego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy prawidłowo rozszerzam dietę niemowlaka? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Co znaczy taki wygląd kału u synka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska