Odchudzanie 4 kg przy pracy siedzącej

Witam serdecznie !! Mam 21 lat i prowadzę siedzący tryb życia, taka praca. Nie mam w ogóle czasu na ćwiczenia tyle godzin pracuję (praca biurowa), ewentualne spacery podczas pójścia do pracy i powrotu z niej. Muszę według lekarza zrzucić 4 kg nadwagi. Jakie porcje poszczególnych produktów powinnam zjadać dziennie ? Ile warzyw, owoców ? Ile produktów zbożowych i ile białka ? Proszę o podanie porcji, tylko z tym mam problem ... Zwłaszcza jeżeli chodzi o zbożowe bez których cię nie obejdę :((
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Natalia Ulewicz Dietetyk, Olsztyn
58 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Nie ma cudownej recepty. Warto jednak postawić na zdrowe żywienie, przede wszystkim regularność posiłków, zbilansowanie i nie przejadanie się.
Nie podała Pani swojej masy ciała, wysokości, dlatego ciężko jest powiedzieć jak ma się Pani odżywiać, bez szczegółowych informacji.

Konieczny byłby wywiad żywieniowy, dzienniczek, wówczas można opracować zalecenia.

Zapraszam do konsultacji online, chętnie pomogę.

Pozdrawiam serdecznie,
ulewicznatalia@gmail.com

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty