Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Można spróbować kostek lodu aby zmniejszyć opuchliznę, skoro sterydy nie pomogły najprawdopodobniej nie jest to spowodowane alergią, aczkolwiek wykluczyć tego nie można.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Puchnięcie warg o podłożu alergicznym – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Opuchlizna czoła, nosa i powieki – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Swędzące bąble na całym ciele po kąpieli – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Opuchlizna górnej wargi – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Obrzęki ust i języka – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak leczyć opuchliznę języka? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Opuchlizna górnej wargi i uczucie szczypania – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Opuchlizna na twarzy a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Spuchnięte węzły chłonne, wargi i wysypka na szyi - co to jest? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Opuchlizna nadgarstków, warg a możliwe przyczyny – odpowiada Dr Dorota Radwańska
artykuły
Język. Sprawdź, o jakich problemach zdrowotnych może nas informować (WIDEO)
Język jest bardzo ważny dla człowieka, gdyż gwaran
Dlaczego język puchnie? Powody obrzęku języka
Przyczyny puchnięcia języka Język jest bardzo waż
Obrzęk i opuchlizna - przyczyny powstawania, leczenie, jak długo się utrzymuje?
Obrzęk, potocznie nazywany przez pacjentów opuchli