Zapytaj lekarza

7 4 0 , 0 7 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Analiza wyniku badania hormonów tarczycy

Otrzymałam wyniki badań na tarczycę. TSH 5.31 mU/I norma laboratorium 0,27-4,2 Ft4 12.88 pmol/I norma 12-22 ft3 5,01 pmol/I norma 3,1-6,8 Co one oznaczają i co należy zrobić?

KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Witam! Mimo nieznacznego podwyższenia aktywności hormonu tyreotropowego-TSH, stężenie wolnych hormonów tarczycy-Ft3 i Ft4 - są prawidłowe, aczkolwiek stężenie Ft4 zbliża się ku dolnej granicy normy. Nie wiem co było powodem badań czynności tarczycy, jednak - mimo iż nie stwierdza się w chwili obecnej jej istotnych zaburzeń, mogą się ujawnić w niedługim czasie. Powinna zatem Pani udać się do endokrynologa. Pozdrawiam

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy