Niski poziom mocznika spowodowany być może dieta wegetariańska, ponieważ mocznik jest produktem przemiany aminokwasów. Obniżenie mocznika może wystąpić też przy niewydolności wątroby (warto wykonać panel badań wątrobowych). Ilość kreatyniny również zależy od ilości spożywanego białka, dlatego może być niższa u wegetarian. Uczucie pieczenia w przełyku spowodowane może być zgaga. Leczenie zaleci lekarz rodzinny.
Witam serdecznie,
wyniki badań mogą być zaniżone u Pani syna skoro jest wegetarianinem. Nie ma powodu do obaw.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obniżony poziom mocznika – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam niski poziom kreatyniny i mocznika? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Świąd skóry a poziom białka i kreatyniny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Obniżone wartości mocznika – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza stosunek kreatyniny do mocznika? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Poziom kreatyniny i mocznika u 10-letniej córki – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Wynik badań i stężenia mocznika i kreatyniny – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Wyniki badania kreatyniny i mocznika – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
- Zawyżony poziom kreatyniny i niski ciężar właściwy moczu – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Stężenie mocznika u 33-latka – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
artykuły
Badania biochemiczne - osocze, profile, normy
Badania biochemiczne krwi mają na celu ocenę skład
Enzymy. Budowa i funkcje enzymów: enzymy sercowe, trzustkowe i wątrobowe
Enzymy we krwi, stężenie których analizują badania
BUN, czyli azot mocznika - zastosowanie, normy, interpretacja
BUN, z angielskiego blood urea nitrogen, jest para