Prawidłowa morfologia krwi obwodowej

Dziękuje za poprzednią odpowiedź.Przedstawie mój problem jeszcze raz dokładniej.Mam 32 lata.Do lekarza zgłosiłam się gdyż od kilku miesięcy bolą mnie kolana i mam problem z klękaniem.Zalecono zrobić badania.Prosiłabym o ich interpretacje. Morfologia krwi obwodowej: WBC 6,0 LYM 2,5 MID 0,6 GRAN 2,9 RBC 4,3 HGB 10,8 HCT 33,1% MCV 77,0 MCH 25,1 MCHC 32,6 RDW 13,5% PLT 254 MPV 11,8 PCT 3,0% ( zakres tolerancji 0,15-0,45) PDW 17,8(zakres tolerancji 9,0-17,0) CRP 8,6 mg/l(zakres tolerancji 0.0-5,0) Proszę o odpowiedź gdyż niepokoje się ,a mój lekarz jest na urlopie. Dziękuje.

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Pierwsza pomoc - wyjęcie kleszcza

Szanowna Pani,

Wyniki przedstawione powyżej wskazują jak już wcześniej wspomniałam na istnienie stanu zapalnego. Bardzo prawdopodobne, że ma to bezpośredni związek z bólem kolan, choć oczywiście, by to wykazać niezbędne będą dalsze badania. Wszystko dlatego, że występowanie ewentualnej patologii w obrębie stwów kolanowych nie wyklucza możliwości istnienia innej..

Ponadto obniżenie stężenia hemoglobiny oraz kilku parametrów czerwonokrwinkowych wskazuje na niedokrwistość prawdopodobnie z niedoboru żelaza. Swiadczy o tym obniżona objętość erytrocytów. Żeby jednak to potwierdzić należałoby wykonać badania gospodarki żelazowej.

Napewno trzeba będzie pokazać się ów wynik lekarzowi.

Pozdrawiam serdecznie

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty