Powiada się, że genetyka ładuje magazynek, a środowisko naciska spust. Dieta (ewentualna nadwaga, przewlekły stan zapalny związany z nietolerancją pokarmową - dysbakteriozą jelit, lub alergią, pasożytami, grzybicą itd.) i inne czynniki środowiskowe (przyjmowanie leków nasennych zwiotczających napięcie tkanek, późne jedzenie ,alkohol) mogą mieć decydujący wpływ. Genetycznie uwarunkowane mogą być warunki anatomiczne - głeboki zgryz, cofnięta żuchwa - które sprzyjają powstawaniu chrapania. Da się je wyeilimonować. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chrapanie u 21-latka – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
artykuły
Makroglosja - przyczyny i leczenie nieprawidłowo dużego języka
Makroglosja to stan, istotą którego jest nieprawid
"Ta choroba to samotność". Roksana Środa, dietetyk, sama musiała zmierzyć się z anoreksją, SIBO, IBS i PCOS
Roksana Środa, 27-letni dietetyk kliniczny, przesz
Dziennik covidowy. "Najgorsza była niepewność, ile to potrwa i kiedy się skończy"
Chorowałam na COVID 12 dni. Zaczęło się od bólu pl