Powiada się, że genetyka ładuje magazynek, a środowisko naciska spust. Dieta (ewentualna nadwaga, przewlekły stan zapalny związany z nietolerancją pokarmową - dysbakteriozą jelit, lub alergią, pasożytami, grzybicą itd.) i inne czynniki środowiskowe (przyjmowanie leków nasennych zwiotczających napięcie tkanek, późne jedzenie ,alkohol) mogą mieć decydujący wpływ. Genetycznie uwarunkowane mogą być warunki anatomiczne - głeboki zgryz, cofnięta żuchwa - które sprzyjają powstawaniu chrapania. Da się je wyeilimonować. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chrapanie u 21-latka – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
artykuły
Makroglosja - przyczyny i leczenie nieprawidłowo dużego języka
Makroglosja to stan, istotą którego jest nieprawid
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot
Tak unikniesz groźnych nowotworów. Lekarze zdradzają "antyrakowe zasady"
Statystyki są nieubłagane - z wyliczeń GLOBOCAN wy