Problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów i ciągłe podjadanie

18 lat, 157 cm i około 76 kg. Tragedia.Wiele razy próbowałam je zrzucić i nigdy mi nie wyszło. Brak silnej woli, brak ambicji, zero pewności siebie, niska samoocena, objadanie się.. co chwilę podjadam, coś chrupię, przegryzam, często kaloryczne rzeczy. I chyba zajadam emocje - smutek, złość - a czasem nawet jem z nudów, bo wiem, że nie jestem głodna i nie muszę tego zjeść, ale i tak jem. Jeśli zmuszałam się do ćwiczeń, wytrzymywałam max. 2 tyg. Jestem załamana, już nie wiem, co ze sobą zrobić..
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Przede wszystkim musi Pani uwierzyć w siebie i postawić sobie realny cel! Zajadanie stresów prowadzi do błędnego koła - je Pani pod wpływem emocji a potem ma Pani wyrzuty sumienia i się Pani denerwuje że zjadła. to do niczego dobrego nie doprowadzi a jak tak dalej pójdzie to zaczną się poważne problemy ze zdrowiem - wysoki cholesterol, miażdżyca, cukrzyca, zaburzenia hormonalne itp. Myślę że nie chce Pani osiągną takiego stanu. Pierwszy krok już Pani zrobiła pisząc tutaj wiec pora na kolejne. Jest Pani sobą młodą i wszystko jest do osiągnięcia tylko trzeba bardzo tego chcieć i się nie poddawać!!!
Osobiście prowadzę pacjentów którzy zaczynali tak jak Pani a teraz cieszą się ze swoich efektów w odchudzaniu i czerpią radość z życia.
Przede wszystkim powinna odstawić Pani podjadanie, niezdrowe przekąski. Co do ćwiczeń to zalecam się nie przemęczać na początek ponieważ przy wysokiej wadze i intensywnych ćwiczeniach obciąża Pani stawy. Jednak ruch jest potrzebny i tu polecam spacery, lekkie aeroby, basen itp.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ułożyć konkretny jadłospis. W tym celu musiałabym przeprowadzić wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jest to możliwe podczas osobistej konsultacji dietetycznej lub drogą mailową. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu. Z pewnością jednak powinna Pani zadbać o regularność posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Trzeba obrać cel i sukcesywnie do niego dążyć. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem, który pomoże Pani w walce z redukcją masy ciała. Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez tych danych ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty