Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzieci do 6-7 lat, a nawet dłużej nie radzą sobie z flegmą w ciele. Są zaśluzowane w płucach, nosie, jelicie. Leki objawowe tylko maskują problem, który za chwilę wychodzi w większym nasileniu. Tylko korygując dietę można to powstrzymać. Na czarnej liście u takiego dziecka znajduje się cały nabiał, cukier i wszystko z nim, kaszki istant dla dzieci, soczki, cytrusy, także czasem gluten.
Dieta odśluzowująca osusza ciało dziecka. Do tego leki homeopatyczne, leki odgrzybiające, probiotyki i w ciągu ok. 6 miesięcy problem jest już minimalny.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekły kaszel u 6-letniego dziecka – odpowiada Urszula Forenc
- Czy kaszel może być początkiem alergii u dziecka? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Alergia na roztocza u dziecka a kaszel – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przewlekły obrzęk nosa i kaszel krtaniowy. Czy to może być alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Kaszel u 5-letniego dziecka a alergia i astma – odpowiada Lek. Iwa Dziedzic
- Skąd kaszel i katar u dziecka, jeżeli to nie alergia? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Kaszel astmatyczny u 6-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Napady duszącego kaszlu u 3,5-letniego alergika – odpowiada Urszula Forenc
- Przewlekły kaszel u dziecka a alergia – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy mokry kaszel u dziecka to alergia? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski