Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Chrom jest alergenem uczulającym głównie poprzez kontakt, reakcja na zapach jest mało prawdopodobna. Niestety nie posiadam informacji na temat składu produktów Lacalut i H&S - ich dokładny skład podany jest na opakowaniu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pielęgnacja przetłuszczających się włosów u 33-latki – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Łupież i kilka siwych włosów u 18-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Łupież pojawiający się po myciu włosów szamponami – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Szybkie przetłuszczanie się włosów, wypadanie i łupież – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy reakcja alergiczna wystąpi po wietrzeniu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Reakcja uczuleniowa na farbę do włosów – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy może wystąpić z czasem reakcja alergiczna po farbowaniu włosów? – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Co powinna, aby zastopować wypadanie włosów u 19-latki? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy karmiąc piersią, mogę używać szamponu przeciwłupieżowego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Reakcja alergiczna na słodycze – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz