Sposoby odchudzenia dolnej połowy ciała przy figurze gruszki

Mam 49 lat, moim problemem jest figura gruszki. Moje wymiary: biust 80cm, talia 64, brzuch wokół pępka 74, biodra 96, udo 58, łydka 40. Moja waga: 55kg przy wzroście 158cm. Masakra. widać mi żebra, a dół tłusty. Przechodziłam wiele diet w życiu, ale dolne partie zawsze poniżej krytyki. Czy steper odchudzi moje łydki? A skakanka - czy skakać żabką czy na zmianę. ćwiczę też na hula-hop z masażerem. Co robić? ps. mam żylaki, wiele popękanych naczynek.
KOBIETA, 49 LAT ponad rok temu

Witam.
Dieta musi zawierać warzywa, owoce (szczególnie te które zawierają dużo wit. C), mięso i ryby chude, jogurty naturalne, chude sery i wodę od 1,5 do 2l dziennie, zioła np. lubczyk, majeranek, czarny bez. Jemy od 4-5 razy dziennie. Proszę też włączyć odpowiednia ćwiczenia na uda. Pozdrawiam Julita Krawczyk

0

Witam serdecznie,

Niestety tkanka tłuszczowa nie spala się miejscowo, ale każdy rodzaj aktywności fizycznej przyspieszy ten proces. Wybrała Pani bardzo dobre formy treningów! Są to ćwiczenia które w dużym stopniu spalają kalorie. Na skakance skacze Pani tak jak lubi tu nie ma większej różnicy. Można jeszcze dołączyć bieganie oraz ćwiczenia wysmuklające i modelujące sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego. Osobiście mogę polecić zestawy: Mel B, FitnessBlender, Odchudzanie bez kitów, Be Fit Woman, Fitappy, XHitDaily, Tiffany Rothe.

Musi Pani również pamiętać o odpowiedniej diecie, która stanowi 70% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!

Pani masa ciała mieści się w normie.Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego oraz analizie składu ciała. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.

Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty