Stabilizacja wagi po odchudzaniu

Witam.Mam pytanie dotyczące utrzymania wagi.Moja waga na dzień dzisiejszy to 58kg.rozpoczynając odchudzania ważyłam 87kg czyli straciłam 29kg i chciałabym aby już nie leciała w dół,ale też nie szła w górę.Dodam że jem 5 podstawowych posiłków tylko w mniejszych ilościach niż kiedyś,zastępując pieczywo białe- ciemnym i odstawiając słodycze,Jak powinnam postępować
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam. Gratuluję takiego spadku masy ciała. Efektem odchudzania powinny być zdrowe nawyki żywieniowe takie jak m.in. regularność, umiarkowanie i urozmaicenie. Pani podejście jest dobre, po zakończeniu odchudzania należy stopniowo zwiększać podaż energii pochodzącej ze zdrowych produktów. Zależy to od kaloryczności diety odchudzającej, średnio o 200 kcal na dzień przez pierwsze 1-1,5 tygodnia od zakończenia odchudzania (np. przez dodanie 2 łyżek zbóż lub 1 kromki chleba, 1 porcji owocu i ok 80g produktu białkowego), przez kolejny 1-1,5 tygodnia dodatkowe 400 kcal itd. aż do momentu stabilizacji masy ciała. Ważenie odbywa się 1 raz w tygodniu.

0

Witam!

Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty